Over

Ik heb in mijn leven ontzettend veel verschillende dingen gedaan, die ik heel gaaf vond. Ik heb ook veel dingen gedaan die me vooral heel veel energie kostten en waar ik regelmatig eigenlijk te weinig voor terugkreeg. En hoezeer ik ook genoten heb, en hoe trots ik ook ben op wat ik uit niets heb weten te creëren, ik weet ook dat het me vaak veel kracht kostte, té veel, en dat het vaak eigenlijk te weinig aansloot bij die artistieke vlam die in mij brandt. Als jij dit herkent, ben je niet alleen.

In alles wat ik deed voelde ik contact met die vlam in me, maar toch… eerlijk? Toch maar half. De rest, alles eromheen, was vooral een groot energielek dat ik vulde met doorzettingsvermogen en wilskracht, tot ik niet meer kon.

Iets nieuws, iets anders

Ik had het gevoel dat ik telkens naar iets nieuws, iets anders door moest. Niet alleen omdat dat gewoon heel gaaf is, maar ook omdat ik onbewust hard aan het zoeken was naar wat mijn ene ding tussen al die dingen zou kunnen zijn. En die zoektocht beschouw ik als een voorrecht, iets om heel dankbaar voor te zijn, want het is natuurlijk helemaal fantastisch om de ruimte te hebben om al die avonturen in te springen. Het heeft me langs bijzondere leermeesters, geweldige makers en vriendschappen en de allergaafste projecten geleid. Ik was:

CabaretierBandcoach
ActeurProductieleider
CabaretregisseurZakelijk leider
Kleinkunstdocent Cultureel ondernemer
Artistiek leider van een locatietheatergezelschapDecorontwerper en – bouwer
Artistiek directeur van een kunstfestival voor kinderenCoach van bedrijfscabaretgroepen
Organisator en bedenker van culturele evenementenToneelschrijver
Regisseur van korte filmsRomanschrijver
SchrijfcoachHoorspelmaker
Bedenker van vakantiepark-entertainmentLiedschrijver

En heb ik al genoemd dat ik (huis-)vader en echtgenoot ben, en het liefst een extra kamer of een kast of een badkamer in huis bouw als ik klaar ben met een project?

Hoe moet je daar nou één ding uit kiezen!

Nou, niet.

Het is één ding.

Het is één ding

In mij komen al die projecten en ervaringen en vaardigheden samen in een kern. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar dat is het niet. Het is het tegenovergestelde: hoe sterker ik me verbonden voel met die kern, hoe meer mijn kunstenaarschap kan gedijen, hoe meer B.S. er van mij afvalt en hoe helderder, doelgerichter en eenvoudiger alles wordt. Het resoneert tegelijk met wat ik wil zijn en met wie ik ben.

In mijn ene ding, de artistieke kern van waaruit mijn werk ontspruit, verbindt elk van mijn vaardigheden en ervaringen zich met de ander, als de vlammen in een vuur. En hoe die compositie zich in mij vormt en zich beweegt is volkomen authentiek en volkomen uniek.

Ik doe dat als mij. En jij kan dat alleen maar doen als jij. Een blauwdruk van een ander volgen gaat je nergens brengen.

Ik weet uit eigen ervaring hoe

moeilijk het kan zijn om in de veelheid van je dagelijks leven ruimte in je agenda én je innerlijk te vinden om je te kunnen onderdompelen in de rijkdom en chaos van een artistiek proces. Ik heb talloze van mijn collega’s en studenten zien worstelen met hun frustratie als hun innerlijke noodzaak om te creëren niet tot bloei kon komen. Daarom help ik schrijvers en makers bij het ontwikkelen van een vruchtbare schrijfpraktijk. En daarin komt voor mij alles samen.

Ik ontwikkelde de Chaos Academie voor Schrijvers en Makers, gebouwd vanuit die ene kern waarin de ervaring van meer dan honderd voltooide maakprocessen samenvalt. Ik help je jouw persoonlijke, autonome werkwijze te ontwikkelen vanuit de kern van jouw kunstenaarschap: van mindset tot uitvoering, van ondernemerschap tot vrije stroom, van idee tot voltooid meesterwerk. Wil je weten of dit je brengt wat jij zoekt? Boek dan een gratis gesprek met mij in en dan nemen we daar de tijd voor.  

Masterclass

De stille Ruimte

Als Basis van een Florerende Artistieke Praktijk

90 minuten

Voor schrijvers, makers en creatieve duizendpoten.

Dinsdag 6 februari om 19.45 u.